Любовь Божья

[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: love  
Форум » Forum » Христианские Новости » Глава УГКЦ: Минкульт угрожает нас закрыть из-за богослужений (Глава УГКЦ: Минкульт угрожает нас закрыть из-за богослужений)
Глава УГКЦ: Минкульт угрожает нас закрыть из-за богослужений
loveДата: Понедельник, 13.01.2014, 22:35 | Сообщение # 1
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 4499
Репутация: 12
Статус: Offline
Глава УГКЦ: Минкульт угрожает нас закрыть из-за богослужений на Майдане (Документ)

Ведомство рассержено проведением богослужений на Майдане

Глава Украинской греко-католической церкви Блаженнейший Святослав (Шевчук) не понимает позиции чиновников, которые угрожают прекращением деятельности этой религиозной организации.

Об этом глава УГКЦ заявил на специально созванной пресс-конференции, передает "Радио "Свобода". Основанием для ее проведения стало полученное УГКЦ в рождественские дни письмо, подписанное первым заместителем министра культуры Тимофеем Коханом.

В этом письме говорится «о религиозной деятельности, которую в нарушение требований законодательства Украины о свободе совести и религиозных организациях осуществляют представители, в частности, Украинской греко-католической церкви на площади Независимости в Киеве в течение декабря прошлого года и в начале нового 2014 года».

Письмо содержит несколько предписаний и завершается так: «Несоблюдение приведенных предписаний, в соответствии с положениями статьи 16 Закона Украины «О свободе совести и религиозных организациях», может служить основанием для возбуждения перед судом вопроса о прекращении деятельности соответствующих религиозных организаций».





«Мы убеждены, что молитва за мир вместе с теми, кто мирным путем проявляет свое желание жить в правовом государстве, - это подходящее место для молитвы. Для этого не нужно какого-то отдельного разрешения государственной власти» , - сказал на пресс-конференции глава УГКЦ.

Напомним, еще в конце ноября 2013 года глава УГКЦ Святослав Шевчук выразил солидарность с участниками митингов в поддержку евроинтеграции.Кроме того, по предложению представителя УГКЦ на Майдане Независимости, неподалеку от стелы, установили часовню, которая представляет собой палатку и может быть использована всеми конфессиями.
Прикрепления: 8533864.jpeg (80.9 Kb) · 1436093.jpeg (24.3 Kb)
 
loveДата: Понедельник, 13.01.2014, 22:45 | Сообщение # 2
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 4499
Репутация: 12
Статус: Offline
Глава УГКЦ ответил на письмо Минкультуры: Для молитвы за мир разрешение властей не требуется


 

Глава Украинской греко-католической церкви Блаженнейший Святослав высказал непонимание позиции государственных чиновников, которые угрожают церкви расформированием.
Об этом он заявил на встрече с прессой, поводом для которой стало недавно полученное УГКЦ письмо, подписанное заместителем министра культуры Украины, сообщает "Радіо Свобода".
В письме отмечается, что "представители Украинской греко-католической церкви осуществляют на Майдане Незалежности религиозную деятельность, которая нарушает законодательство Украины о свободе совести".
Прикрепления: 4699439.jpg (30.9 Kb)
 
loveДата: Понедельник, 13.01.2014, 23:53 | Сообщение # 3
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 4499
Репутация: 12
Статус: Offline
Мінкультури вважає порушенням закону молитви і релігійні обряди Церков на Євромайдані

КИЇВ – Міністерство культури України заявило про те, що релігійна діяльність УГКЦ на Майдані Незалежності у Києві здійснюється з “порушенням вимог законодавства України про свободу совісті та релігійні організації”.

Про це зазначено в офіційному листі Мінкультури від 03.01.2014 року № 1/3/13-14 за підписом Першого заступника Міністра Тимофія Кохана на ім’я Предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У міністерстві вважають, що публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії проводяться щоразу з дозволу відповідної місцевої адміністрації. Свою позицію посадовці ґрунтують на нормі частини 5 статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Мінкультури вимагає від УГКЦ забезпечити дотримання цих вимог законодавства. “Недотримання наведених приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій”, – наголошується у листі.

Як повідомляв ІРС, норма Закону про отримання дозволів на публічні мирні заходи релігійного характеру суперечить статті 39 Конституції України та з цієї причини не може застосовуватись. Положення Конституції закріплюють виключно повідомний порядок проведення мирних зібрань, а тому мають застосовуватись саме норми Основного Закону.




Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) зазначив 13 січня під час прес-конференції з цього приводу, що вперше за часів Незалежності України пролунала погроза про припинення діяльності відповідних релігійних організацій УГКЦ.

Він наголосив, що Церква не є учасником політичних процесів, але вона не може стояти осторонь, коли її вірні просять про духовну опіку. Бути зі своїми вірними є обов’язком священика, що випливає з самої місії Церкви.

“Церква надалі зберігає за собою право давати оцінку ситуації в країні, якщо порушуються права людини та принципи суспільної моралі, що випливають з Божого закону та відображені в соціальному вченні Церкви”, – пояснив Верховний архієпископ УКГЦ.

Голова Комісії з питань релігій Громадської ради при Міністерстві культури України, виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін вважає, що “миротворчі дії українських Церков безсумнівно є в інтересах суспільства, що мало би заохочуватися представниками влади заради збереження громадянського миру”.

“Норма про необхідність отримання дозволів на публічну релігійну діяльність за 10 днів існує з квітня 1991 року, коли Закон про свободу совісті був ухвалений Верховною Радою УРСР. Але на сьогодні подібні вимоги до релігійних організацій щодо отримання дозволів від місцевих держадміністрацій є незаконними, бо в цій частині Закон протирічить Конституції та не може застосовуватись”, – вважає громадський діяч.

За словами Максима Васіна, також суперечливою є можливість застосування статті 16 Закону щодо припинення релігійної організації у зв’язку з недотримання нею норм, які не відповідають Конституції.

За інформацією ІРС, представники інших Церков, які постійно надають душпастирську опіку учасникам мирних протестів на Майдані Незалежності, не отримували подібних листів від Міністерства культури.

“Своїм листом Мінкульт прямо порушив низку статей Закону про свободу совісті і відверто став на позицію боротьби зі свободою совісті в Україні”, – заявив голова парламентського Комітету з питань культури і духовності В’ячеслав Кириленко.

У своєму твіттері він також повідомив, що на середу, 15 січня, о 15:00 скликає спеціальне засідання Комітету з цього питання, на яке запрошений Міністр культури Леонід Новохатько, його перший заступник, представники Церков та ЗМІ.


Інститут релігійної свободи, Київ
www.irs.in.ua
Прикрепления: 4663956.jpg (433.0 Kb) · 4159026.jpg (127.5 Kb)
 
Форум » Forum » Христианские Новости » Глава УГКЦ: Минкульт угрожает нас закрыть из-за богослужений (Глава УГКЦ: Минкульт угрожает нас закрыть из-за богослужений)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: